Ruta Gastronòmica per Cambrils “Un Nucli Antic Exquisit”

A la ruta gastronòmica podreu descobrir els orígens del municipi i als diferents punts d’interès anireu descobrint carrers estrets i empedrats, racons històrics, pintoresques places, balcons enjardinats. Endinsar-vos en carrers plens de plantes o comprar algun record en forma de producte gurmet. També podreu descobrir bars molt bufons, cafès on prendre quelcom relaxadament i un tranquil mercat municipal.

 

Punts d’interès:

 1. Museu d’Història Molí de les Tres Eres
 2. La Vilateria
 3. Vila5
 4. Quin Cacau!
 5. Plaça del Setge
 6. Carrer Creus i Refugi Antiaeri
 7. Mercat Municipal

 

Quan diem Cambrils la primera imatge que ens ve al cap és la de les seves platges solejades, però aquest municipi amaga una joia al seu interior: La Vila.
El nom de Cambrils apareix en documents per primera vegada el 1152 quan les terres i la castellania varen passar a mans de Beltran de Cambrils. Aquest devia repoblar-la, millorar-la i fortificar-la i, efectivament, la vila es va fortificar a partir del regnat de Pere III el Cerimoniós amb una muralla que rodejà la zona del nucli antic completament. D’aquesta muralla només en queden les restes a la plaça del Setge.

Un altre moment dur de l’història de Cambrils va ser la Guerra Civil. El refugi antiaeri és una part de la seva memòria històrica i un element potenciador de la cultura de la Pau. El Museu Molí de les Tres Eres ens permet conèixer part d’aquesta història i també el funcionament d’un molí fariner hidràulic que va deixar de funcionar vora l’any 1900. També es pot visitar l’exposició arqueològica que ens revela els orígens de Cambrils i on podem contemplar les restes romanes trobades a Vila Romana de la Llosa de les que destaquem un conjunt de bronzes del II dC.

No fa molts anys, la plaça de la Vila era considerada el centre social i cultural de la població, primer perquè aquí es trobava l’Ajuntament de Cambrils, que ara és el jutjat de pau i perquè era aquí on es realitzava el mercat i la fira sectorial, per aquest motiu tota la plaça té uns porxos perquè els comerciants es resguardessin una mica del fred i de la pluja. En aquesta tranquil·la plaça trobareu les propostes salades: La Vilatería, Vila5 i  ben a prop la proposta dolça: Quin Cacau al carrer de la Verge del Camí. Quan us trobeu davant del Mercat Municipal, si observeu els arcs i les finestres de la seva façana principal, potser us semblarà una església antiga, però les lletres que té a la part superior us deixaran ben clar de què es tracta.

 

 

1. Museu d’Història Molí de les Tres Eres

 • El nostre consell: no podeu marxar del Museu sense veure el molí hidràulic en funcionament, es pot veure tot el procés de molta del blat fins a convertir-lo en farina.
 • Adreça: Via Augusta, 1
 • GPS: 41.072641, 1.056167

 

2. La Vilateria

La Vilateria està al bell mig del nucli antic a la plaça de la Vila, on es trobava ubicat, antigament, l’Ajuntament de Cambrils. És un espai còmode i acollidor per poder gaudir d’un esmorzar o un aperitiu i, a a més, el local té una zona de compra d’olis de la zona, vins amb diferents denominacions d’origen amb molta presència de bodegues locals, i productes delicatessen.

 • El nostre consell: prendre un cafè o un aperitiu relaxadament a la fresca a la terrassa  en aquesta acollidora plaça és un plaer que us recomanem.  
 • Adreça: Plaça de la Vila, 19
 • GPS: 41.074527, 1.052806

 

3.Vila5

Bar de tapes situat al centre del nucli de Cambrils poble. Local petit però molt acollidor amb una decoració vintage i tocs moderns. Tapes molt originals, creatives i de molta qualitat. Disposen també d’opcions vegetarianes. Bons esmorzar i un tracte exquisit.

 • El nostre consell: no us podeu perdre el seu ambient a darrera hora de la tarda i els mojitos que valen molt la pena. 
 • Adreça: Plaça de la Vila, 5
 • GPS: 41.074479, 1.05245

 

4. Quin Cacau!

Botiga especialitzada en xocolata i productes derivats, pertanyent a l’empresa familiar i bicentenària dedicada a la fabricació i distribució de productes derivats de la farina a Cambrils des de l’any 1806 quan es va obrir el primer forn amb l’obrador ubicat a la mateixa casa pairal de la família a la vila.

 • El nostre consell: qualsevol tarda és bona per assaborir un assortiment de les delícies de xocolata que us poden servir al Quin Cacau!
 • Adreça: Verge del Camí, 2
 • GPS:41.073752, 1.052063

 

5. Plaça del Setge

Aquest espai d’accés al nucli de la Vila rememora un dels més cruents esdeveniments viscuts al nostre municipi, el setge comès per les tropes de Felipe IV durant la batalla de Cambrils de 1640 amb un resultat de centenars de veïns morts o capturats i executats posteriorment. Una falç semienterrada i una corona de llorer a l’únic portal que queda dempeus de l’antiga muralla recorda aquest fatídic episodi de la història del nostre poble.

 • El nostre consell: passejar des del portal vers l’interior del nucli antic i arribar-s’hi al carrer Lloberas per passar per «la mejor calle floral del municipio».
 • Adreça: Plaça del Setge, s/n
 • GPS: 41.075581, 1.050413

 

6. Carrer Creus i Refugi Antiaeri

El nostre consell: consulteu amb el Museu d’Història de Cambrils sobre la possibilitat de visitar aquest espai.

 • Adreça: Carrer Creus
 • GPS: 41.074668, 1.051222

 

7. Mercat Municipal

Al mercat de la Vila de Cambrils trobareu tots els productes frescos que necessiteu: fruita i verdura, peix i marisc, pa i pastes, carn, xarcuteria, pesca salada, formatges, precuinats i productes a granel: espècies, llegums, fruits secs, caramel·litzats i deshidratats, sals del món, etc.

El nostre consell: deixa’t aconsellar pels botiguers, ningú millor que ells per ajudar-te a comprar el millor producte.

 • Dirección: Carrer Pere III, 2
 • GPS: 41.072856, 1.052448