Ruta Gastronòmica per Cambrils “Mediterrània d’Oliveres”

En aquesta ruta gastronòmica coneixerem amb profunditat com d’important és el món de l’oli al nostre municipi. Visitarem els llocs de més rellevància que tenen a veure amb l’elaboració del nostre producte estrella: veurem les olives a l’arbre, una olivera centenària, la vella cooperativa on s’elaborava l’oli antigament, on es produeix i es ven en l’actualitat, com es produeix, com es festeja a Cambrils la premsada del nou oli o la manera de poder obtenir oli de la zona durant tot l’any.
També trobem a la ruta un dels restaurants, El Pòsit, per qui l’oli és molt més que una matèria prima.

 

Punts d’interès:

 1. Oli d’Oliva Verge Extra
 2. Cooperativa Agrícola de Cambrils
 3. Moli d’Oli – Almàssera
 4. Edifici de l’Antiga Cooperativa Agrícola
 5. Olivera Centenària
 6. Festa de l’Oli Nou
 7. Restaurant El Pòsit
 8. Adopta una Olivera

 

1. Oli d’Oliva Verge Extra

L’Oli d’oliva verge extra (AOVE) es fruit de l’esforç i dedicació de 410 productors de la Cooperativa Agrícola de Cambrils que cultiven més de 150.000 oliveres de la varietat arbequina.
Les oliveres de l’oliva arbequina, són una varietat autòctona de la Costa Daurada,produeixen un fruit de qualitat que neix a Cambrils (Tarragona) al costat del Mar Mediterrani. El microclima de la zona, el sòl, les bones pràctiques agronòmiques i les millors instal•lacions ens donen l’oportunitat de gaudir d’aquest oli d’oliva de qualitat extraordinària contrastada pels més prestigiosos experts oleòlegs i els més reconeguts chefs internacionals.

Aquest oli ha guanyat nombrosos premis i reconeixements no només al nostre país, sinó també als EUA, Japó i França on li varen concedir el premi al Millor Molí d’Oli d’Espanya.

 

2. Cooperativa Agrícola Cambrils

El 1902 es va crear la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Els objectius fundadors d’aquest moviment cooperatiu eren ajuntar els esforços individuals de pagesos per concentrar l’oferta i oferir servei als productors associats. Aquest projecte s’ha anat transformant al llarg del temps i s’han acabat creant les diferents seccions de la cooperativa: almàssera, hortofructícola, fruita seca, agrobotigues i subministraments agrícoles que avui formen la Cooperativa.
A la cooperativa agrícola de Cambrils ofereixen el nostre producte més preuat: l’oli d’oliva verge extra d’arbequina i d’altres productes com ara un gran assortit de vinagres, vins, verdures, fruites i altres productes gastronòmics de km 0 i proximitat que permeten satisfer les necessitats dels nostres clients i dels nostres pagesos.
 • El nostre consell: No marxeu sense tastar els excepcionals olis per amanir que barregen l’oli d’oliva verge extra amb ingredients típicament mediterranis com: Boletus edulis, essència de trufa negra (Tuber melanosporum), caiena, llimona, all negre, alfàbrega i pètals de rosa.
 • Adreça: Ctra de Montbrió Km. 2 43850 Cambrils Tarragona
 • GPS: 41.08476, 1.035364

 

 

3. Moli d’Oli – Almàssera

Passen ben poques hores des que el pagès cull les olives fins que entren a l’almàssera per extreure’n el suc, i així garantim la frescor del fruit i que l’oli mantingui el sabor, aroma i propietats de l’oliva acabada de collir. Quan les olives que ens porten els nostres pagesos arriben a l’almàssera, es sotmeten a un estricte procés de selecció i control. A continuació, té lloc la molta, fent servir només mitjans mecànics amb un escrupolós control de la temperatura, la qual cosa permet obtenir un producte amb totes les propietats organolèptiques i nutritives.

 • El nostre consell: L’almàssera resta oberta pràcticament tot el dia durant la recol·lecció i producció de l’oli nou. Veure la intensa activitat d’aquesta almàssera i el procés de producció és molt recomanable.
 • Adreça: Ctra de Montbrió Km. 2 43850 Cambrils Tarragona
 • GPS: 41.08476, 1.035364

 

 

4. Edifici de l’Antiga Cooperativa Agrícola

 • El nostre consell: Tot i estar tancat al públic (temporalment) apropeu-vos a la porta per  poder admirar l’arquitectura modernista de l’edifici. 
 • Adreça: Calle Jacint Verdaguer, 7
 • GPS: 41.07261, 1.05313

 

 

5. Olivera Centenària

Amb una alçada de 8 m i 4 m de volta de canó i 12,5 m de diàmetre, aquesta olivera va ser catalogada d’interès local i comarcal l’any 1997 i data d’entre 300 i 400 anys. És amb tota seguretat un dels arbres més vells de Cambrils, situat a la Vila Romana de La Llosa que fou descoberta fa vint-i-sis anys  d’ençà de les excavacions es produeixen de manera ininterrompuda. La Vila Romana de La Llosa ha servit d’exemple per mostrar les relacions entre l’agricultura romana i l’agricultura tradicional cambrilenca.

 • El nostre consell: Al mateix recinte on trobaràs l’Olivera Centenària teniu la possibilitat de visitar la Vila Romana de la Llosa, antiga residència de l’època romana. No marxeu sense fer ús de l’APP Imageen, per traslladar-vos al Cambrils de fa més de 2000 anys, un viatge cultural endarrere en el temps.
 • Adreça: Carrer Josep Iglesias, s/n
 • GPS: 41.0658, 1.05037

 

 

6. Festa de l’Oli Nou

Cada any, entre finals d’octubre i principis de novembre, celebrem a Cambrils les Jornades de l’Oli Nou, per celebrar la primera premsada del nostre oli i s’organitzen al voltant d’aquestes jornades diferents activitats com ara tallers dirigits a les famílies de com elaborar, amanir i conservar olives, visites guiades als camps d’oliveres i un esmorzar popular de pa torrat, oli de la primera premsada, llonganissa i fruita per tots els assistents. Consulteu les dates.

 • El nostre consell: No oblideu degustar la «Rosta de Cambrils» que és una llesca de pa rodó torrada amb oli d’oliva de la primera premsada i vi.
 • Adreça: Ctra de Montbrió Km. 2 43850 Cambrils Tarragona
 • GPS: 41.08476, 1.035364

 

 

7. Restaurant El Pòsit

El restaurant El Pòsit és una empresa familiar amb més de 45 anys d’experiència a la restauració, especialitzats en cuina marinera des de l’any 1973, any en què varen començar amb el restaurant del antic edifici del ‘Pòsit de pescadors’. Aleshores era el bar dels pescadors de Cambrils i varen començar oferint una oferta gastronòmica basada en productes que arribaven des de la llotja. Aposten per una cuina senzilla però bona, saludable i de qualitat, tradicional, de proximitat i lliure d’additius.

 • El nostre consell: Us recomanem la sala de romesco, elaborada amb avellanes i ametlles de la zona, per acompanyar peix, marisc o únicament un tros de pa.

 

 • Adreça: Plaça Mossèn Joan Batalla, 3
 • GPS: 41.065689, 1.057919

 

 

8. Adopta una Olivera

El Mas Montbrió Belvédère està situat als afores de Cambrils i organitza excursions al novembre a la seva finca per veure les seves oliveres, recollir els seus fruits i anar al molí per moldre’ls i d’aquesta manera obtenir el seu or líquid. És una activitat que recomanem fer a les famílies que vulguin ensenyar als seus fills el procés d’elaboració de l’oli i que els hi dóna la possibilitat de participar activament d’una visita guiada i emportar-se a casa la seva ampolla d’oli personalitzada. Pots considerar la possibilitat d’adoptar una de les oliveres de la finca, escollir un nom per ella i fins i tot fer un cartell de fusta amb el seu nom. L’equip de persones que treballen a la masia t’enviaran un certificat d’adopció a casa teva juntament amb 10 ampolles de mig litre d’oli d’oliva que tu mateix hauràs elaborat. A la part posterior de les ampolles veuràs l’etiqueta personalitzada amb el nom del teu arbre.

 • El nostre consell: us recomanem anar al seu Mas entre l’octubre i el novembre per participar en la recollida de l’oliva, amb el rasclet a la mà, com mana la tradició. 
 • Adreça: Partida Teixells, 23 43850 Cambrils Tarragona
 • GPS:10276, 1.00445