Cambrils i ciclisme, una relació que ve de lluny

Costa Daurada en general, però Cambrils en particular, han sigut destinacions que han tingut molt bona premsa entre el turista que viatja amb la seva bicicleta per conèixer territori o organitzar un bon stage de preparació.

Juan Francisco Domingo és president de la Penya Ciclista Cambrils, una entitat que compta amb 130 socis en l’actualitat. Ell coneix el mapa ciclista de Cambrils amb els ulls tancats, el té al palmell de la seva mà.

Cambrils i el seu entorn resulten ideals per gaudir de la bicicleta, tant de la BTT, en el curt radi, com de la de carretera. En 20 quilòmetres ja tenim muntanya sense haver-hi perdut de vista el mar. De Montbrió en endavant, el trànsit es tranquil·litza una mica, després, així puges una mica, ja estàs a la zona de  Falset i el Priorat. Ho tens tot, desnivells i trànsit escàs per rodar i rodar. És un luxe per a qui surt des de Cambrils, però no és l´únic, tenim altres zones muntanyoses com la Mussara o Prades i també llocs per treballar el pla, anant cap al sud. Moltes vegades el vent ens diu cap a on anar” comenta Juan.

El que un dia va imaginar l’Hotel Mónica, l’hotel pioner que va portar ciclistes francesos quan ningú s’ho plantejava, avui és un degoteig continu de ciclistes. La carretera que uneix  Cambrils amb Montbrió s’ha convertit en un anar i tornar continu de ciclistes que parla de l’amabilitat del territori, a títol individual o formant part d’una colla que fins i tot porten el seu cotxe d’acompanyament.

Serveis al voltant del cicloturisme a Cambrils

Amb el temps, sorgeixen empreses que es complementen amb els allotjaments existents perquè el ciclista tingui tot el que necessita.  Cycling Costa Daurada s’instal·là dins el Cambrils Park, un lloc perfecte per colles i  stages ciclistes, amb un repertori extens d’activitats i rutes per ciclistes, tots els serveis necessaris (des de taller a nutrició), fins i tot un parell d’esdeveniments com el  Campus Melcior Mauri i la Marxa Cambrils Park que reuneix no pocs ciclistes de moltes procedències.

Un altre establiment amb recorregut és Rodabike, un petit oasi ciclista al centre del municipi que engloba concepte de cafeteria on passar una estona entre bicicletes i ciclistes, taller i venda de bicicletes i complements.

Des de Rodabike admeten que creix la cultura ciclista a Cambrils: “És que per ubicació, mida i serveis, som el hub ciclista de la Costa Daurada, ho tenim tot a prop i en un entorn privilegiat, amb poc trànsit, carreteres en perfecte estat i molts al·licients, tant de paisatge com de producte i gastronomia”.

Ho diu la directora de Rodabike, Laura Moreno, qui identifica grans potencialitats en mercats com el francès, nòrdic i anglès, ho diu perquè ella és d’agafar els trastos i marxar a les fires a vendre el “Cambrils ciclista”.

A Rodabike es pot llogar des d’una bicicleta road per sortir pel Priorat a organitzar grups de ciclistes amb transfer inclòs.

Els orígens i història ciclista de Cambrils

A prop de Cambrils, al municipi de Vinyols i els Arcs, està el club de ciclisme fundat fa més de quaranta anys per Jordi Mariné, Amics del Ciclisme de Vinyols. Aquesta entitat és l’origen de l’activitat ciclista de Cambrils que fa temps que va en bicicleta.

Jordi Mariné és una persona molt apreciada a la vila perquè resulta una important personalitat ciclista de la zona. Ell va ser, sense anar més lluny, olímpic a Tokio, però no en l’edició més recent, parlem del 1964, una de les seves grans experiències vitals. Jordi Mariné, nascut a Vinyols i els Arcs, però molt vinculat a Cambrils, va ser ciclista professional en especial durant els anys seixanta, dècada en la qual va tenir ocasió de participar, un parell de vegades, al Tour de França.

Amb el temps, va ser president de la Federació Catalana de Ciclisme, però abans fa fundar la Penya Cicloturista de Cambrils. El seu negocio, Bicicletes Mariné, té un local al centre de Cambrils i dona servei tant als ciclistes locals com als que venen a conèixer aquesta zona amb múltiples atractius.

Cambrils ha vist passar alguna vegada la Vuelta a España, i ha sigut testimoni de finals de la cursa per etapes més antiga del ciclisme, si exceptuem Giro i Tour. La Volta a Catalunya va arribar a Cambrils la primera vegada el 1944. El municipi veuria passar la cursa altres 5 vegades més, la darrera el 2006 amb victòria escapada de Luis Pérez. Cambrils de fet va ser sortida i arribada d’una contrarellotge que va guanyar un ciclista molt estimat a la seva època,  Alberto Fernández, el 1982.

El 2022 els millors ciclistes del món tornaran a Cambrils amb la Volta, perquè la història de Cambrils amb el ciclisme ve de lluny…