REFUGI ANTIAERI DEL CARRER CREUS de Cambrils

Refugi antiaeri construït l’any 1938 per tal de protegir la població dels bombardejos durant la Guerra Civil. Actualment és l’únic refugi antiaeri públic que es conserva a Cambrils, i s’ha condicionat i fet accessible per convertir-lo en un indret vinculat a la memòria històrica i en un element potenciador de la cultura de la pau.

Es tracta d’un refugi de galeria, que transcorre per sota del carrer Creus i del qual actualment es conserven 90 metres de llargada. Comptava amb diverses boques d’accés, de les quals actualment es conserven la que està situada al mig de la plaça de l’Església de Santa Maria i la que està ubicada davant del número 20 del carrer Creus. També havia existit un accés des de l’interior de l’actual col·legi Vedruna, que en aquella època era utilitzat com a seu del sindicat UGT; actualment, aquest accés està cegat.

La galeria es troba entre 8 i 10 metres de profunditat. El seu traçat sinuós estava pensat per disminuir l’efecte de l’ona expansiva de les bombes. Cap a la meitat del seu recorregut es va habilitar un tub de ventilació per tal que les condicions de l’estada al seu interior no fossin tan penoses.

El refugi està fet amb obra de les bòviles locals i cobert amb volta. Va ser construït durant la guerra per la població civil -sobretot, nens, gent gran i refugiats-, ja que una gran part dels homes adults de la població havien estat cridats al front. No es va arribar a completar mai el traçat previst inicialment, que pel seu extrem sud havia de connectar amb el refugi del carrer Cardenal Vidal i Barraquer.