LA CUINA DE CAMBRILS

DUALITAT HARMÒNICA A LA CUINA DE CAMBRILS

Els orígens de la restauració a Cambrils estan arrelats a les barques dels pescadors que sortien al mar i preparaven  a bord el seu “ranxo”. Aquesta cuina tenia tots els ingredients  per ser excepcional per la seva privilegiada situació geogràfica que es beneficiava dels cultius en terra i la pesca al mar.

La cuina dels restaurants de Cambrils, tot i ser essencialment marinera, ha sabut treure profit com ningú de la llarga tradició agrícola de la contrada, un territori singular que un radi de pocs quilòmetres abasta el secà i el regadiu, la muntanya i el pla i el mar obert.

El PEIX FRESC de Cambrils

Els pescadors de Cambrils omplen les seves barques del bo i el millor del nostre mar: llucets, seitons, verats, pops, sorells, molls, mòlleres, calamars, galeres, rèmols, orades, palaies, maires, sardines, meros, llenguados … Després de classificar-lo i netejar-lo, a bord, el peix es cobreix de gel per conservar tota la seva essència i frescor. A continuació, i una vegada a port, es procedeix a etiquetar les caixes segons destinació.

Si hi ha un producte estrella son les GALERES, el crustaci dels pobres que s’ha convertit en un producte de reconeguda qualitat. En temps passats, a les cases dels pescadors cambrilencs, sovint es podien menjar galeres, gadegans, llamàntol, crustacis que, per la seva abundància al mar, encara no havien adquirit la categoria de luxe.

Les galeres, elaborades amb fideus, sofregides, a la brasa, estaven igualment presents a les taules i els deien popularment, “llagostins de pobre”.

Molts pescadors de Cambrils lloen el gust exquisit de la galera. Segons asseguren, les millors galeres són les ouades. Són boníssimes a la brasa, amb sal i un rajolí d’oli d’oliva, sense cap ornament més. Així es feien en mar i a terra.

Coneixedors de les possibilitats de la galera, els restaurants de Cambrils l’han col·locada al lloc que es mereix, a la carta dels seus establiments. Un altre mostra del reconeixement que ha adquirit aquest marisc és la celebració al febrer de les Jornades de la Galera de Cambrils.

També hi dediquem unes jornades gastronòmiques a un altre fruit del mar molt arrelat a la nostra cuina, el CALAMAR, un aliment que agrada a tothom, és un producte versàtil, Km0 de Cambrils que combina molt bé amb el nostre oli d’oliva i les verdures de la nostra horta.

 

L’HORTA de Cambrils

Cambrils s’estén per quilòmetres de camps de cultiu que li atorguen diferents colors i contrastos, un territori genuïnament mediterrani on destaca l’oliva arbequina, els avellaners, les garrofes,  així com les fruites i les hortalisses que  proveeixen al municipi de productes de la terra de primera qualitat.

Destaquem el nostre OLI D’OLIVA VERGE EXTRA elaborat a Cambrils de gust suau i afruitat, que prové exclusivament de les olives produïdes al nostre terme, un oli excel·lent guardonat en nombroses ocasions a certàmens nacionals e internacionals i base de la cuina cambrilenca.

El calendari gastronòmic de Cambrils sempre va lligat als productes de temporada. Arriba la tardor, els pagesos es posen en marxa i els molins calenten motors per l’elaboració del oli d’oliva nou.

Si t’agraden les CARXOFES, tens l’excusa perfecta per visitar i degustar un dels productes estrella de l’horta cambrilenca: la varietat blanca de Tudela que, cultivada a nivell de mar, marida a la perfecció amb arrossos, fideus i guisats de peix. És per aquest motiu que restauradors del municipi confeccionen, cada any, un menú amb la carxofa com ingredient protagonista per apropar les qualitats i propietats d’aquesta icona gastronòmica a la taula de locals i visitants. Una de les experiències d’obligat compliment al calendari gastronòmic de la vila, que pretén donar a conèixer els productes de temporada i de proximitat, a través de receptes tradicionals i avantguardistes.

No podem acabar aquesta secció sense parlar d’un element imprescindible a la cuina cambrilenca que agermana terra i mar, el ROMESCO. Una deliciosa salsa elaborada amb productes del camp; oli, ametlles i avellanes torrades, tomàquets, pebrot de romesco (la nyora), l’ all, la ceba i el pa i que acostuma a acompanyar els plats de peix.