Hub ciclista de la Costa Daurada: Quines rutes tenim a Cambrils?

La ubicació de Cambrils la converteix en un autèntic hub de rutes, serveis i hotels per al ciclista que vol conèixer tots els matisos del paisatge de la Costa Daurada. Per a qui vingui aquí és important saber que totes les opcions ciclistes estan cobertes, que tots tenen la seva manera de gaudir de la bicicleta, des de sortides properes o pel municipi, en família, a marxes llargues i dures per les comarques del voltant.

Rutes ciclistes al municipi de Cambrils

En el curt radi,  Cambrils té una xarxa de rutes dins del mateix municipi, perfectament senyalitzades, que permeten conèixer el passeig marítim i el nucli històric, però també els voltants, amb camps de cultiu i senders carregats de bellesa, mig desconeguts, on gaudir de la bicicleta en família.

Si el passeig marítim ofereix fins a nou quilòmetres de bicicleta paral·lels al mar, des de llevant a ponent, l’interior està marcat per diverses rutes, algunes fins i tot es poden fer a peu, però totes en BTT.

En les rutes saludables dissenyades pel municipi es proposen dues formes de gaudir de la bicicleta a Cambrils. La primera, com hem dit, per dins del municipi, és perfecta per a la BTT, amb sortida i arribada al Parc del Pinaret i que recorre paratges molt poc freqüentats, alternant terra, graveta i pistes asfaltades, connectant amb pobles veïns i coneixent llocs tan singulars com el Parc Samà i el  Mas del Teigells.

Para anar una mica més enllà, hi ha una proposta que surt de Cambrils per fer uns seixanta quilòmetres de dificultat controlada per carreteres, sempre asfaltades i poc transitades.

Cicloturisme de grans fons a Cambrils

Si fixem la vista més lluny, si pensem en el que hi haurà a l’altre costat de les muntanyes que rodegen el municipi, Cambrils està a prop de tots els indrets més emblemàtics de la Costa Daurada, ubicacions a tir de bicicleta, per ciclistes de tots els nivells amb diferents graus d’exigència.

Si vols desnivell, pren la  ruta fins a la Teixeta, per damunt del pantà de Riudecanyes, passat el pont de Duesaigües. És la porta del Priorat, territori d’una cronoescalada que fem la gent del lloc des de fa trenta-sis anys per gaudir de la bicicleta”. Ens ho diu el Juan Francisco Domingo, president de la Penya Ciclista Cambrils.

Passar Duesaigües és entrar al Priorat, una meravella per al ciclista de carretera, un verger  de paisatges i ascensions. Ofereix tota mena de pujades, algunes molt dures com  Escaladei, lloc ideal per conèixer en bicicleta, altres encadenant duresa pel mig de les vinyes de la comarca i altres apropant-se a llocs més allunyats però plens d’atractiu ciclista com la Mussara i les muntanyes de Prades.

Per treballar el pla, agafar la bici aero i rodar fort, està l’antiga carretera nacional cap a l’Atmella i El Perelló. “Es tracta d’una  carretera poc transitada, ara que han fet gratuïtes les autopistes, a excepció del tràfec entre càmpings a l’estiu. L’Atmella està a uns 35 quilòmetres i el voral és transitable. Si arribem al  Perelló, ho farem a les portes del  Delta de l’Ebre, un lloc infinit per anar en bicicleta, tot i que potser no a l’estiu per la calor”.

Si el vent ve de l’Ebre, aleshores  “tenim l’opció d’anar cap a dalt i pujar per la  Via Augusta  fins a pobles tranquils com Constantí, Montferri i Santes Creus. També pots anar-te’n fins a Reus i Vila-seca” comenta Joan.

En el cas de voler ampliar encara més el radi i prenent el cotxe, accedim a zones com les de Montblanc i tota la Conca de Barberà “amb molta carretera bonica i verda a la primavera”. Al sud està la Terra Alta a una hora de cotxe. Aparcant a Gandesa o Móra d´Ebre es pot arribar fins i tot a Valderrobles, el primer poble de Terol”.