Els pioners en cicloturisme

A l’Hotel Mónica de Cambrils, molt a prop del Passeig Marítim, en el centre comercial de la vila, tenen un saber fer pioner en el servei al cicloturisme. Són cinquanta anys d’història de la família Massagué vinculats a aquest negoci familiar que un dia, fa temps,  va tenir l’encert d’acollir a aquells ciclistes que volien conèixer més enllà de la seva zona pròxima  i de confort.

Cambrils, hubcicloturista de la Costa Daurada, amb tot a prop, va comptar amb un aliat en l’Hotel Mónica per atraure a un col·lectiu que demanava sortir i conèixer món en la seva bicicleta. Parlem d’un dels hotels amb més experiència del municipi, amb recorregut i visió històrica suficients per aprendre d’aquells primers ciclistes que venien atrets pels atractius de la zona.

Mónica Massagué és la seva actual directora, porta des de molt jove vinculada a l’hotel: “Vaig començar amb disset anys, sempre aprenent de l’ofici sobre la marxa. Des d’un inici vaig sortir molt fora, vaig potenciar un tema tan important com els idiomes i avui veig que no estava equivocada”.

Al començament, rebia les reserves per carta, res a veure amb la immediatesa actual, però ja aleshores endevinava tendències que dibuixarien l’oferta actual que Cambrils té pels turistes esportius i en especial els ciclistes: “Cada any enviàvem la felicitació de Nadal per carta juntament amb les tarifes de l’any següent. A poc a poc vàrem començar a rebre una quantitat important d’estades de dues setmanes de francesos”.

A poc a poc l’hotel va créixer en popularitat entre certs grups de ciclistes. “En els noranta vàrem indagar què buscava el ciclista. Amb nosaltres va treballar molt bé l’exciclista Raimund Dietzen qui ens va donar les clau per tenir content a aquest tipus de client.  Vàrem aprendre a penjar les bicicletes, a mantenir-les guardades i segures, i ens vàrem adonar de la importància de tenir certa alimentació per ells”.

Què espera el client cicloturista d’un hotel?

Coses que avui es tenen per la mà, es van experimentar a l’Hotel Mónica de Cambrils fa trenta anys. Després va venir el desembarcament comercial: “Amb tot més o menys en marxa, vàrem fer un mailing massiu a diferents entitats de ciclisme a França, un país amb una estructura ciclista molt desenvolupada, fins i tot amb una federació de cicloturisme” comenta Mónica.

A Mallorca, vàrem aprendre a personalitzar el producte i el servei als ciclistes. “Varem realitzar un esquema de què necessita aquesta gent -concreta Mónica-. Vàrem adaptar els horaris dels àpats, comptem amb un tipus d’aigua per ells, fruites específiques per les seves sortides … Avui tenim ciclistes que són clients i venen a Cambrils des de fa més de vint anys”.

El client ciclista de l’Hotel Mónica de Cambrils és un client fidel, que repeteix, fet al municipi, que acostuma a reservar mitja pensió, al qual li agrada sopar amb els seus per parlar del dia i planificar la sortida de l’endemà. És, en definitiva, un client “poc complicat, que ve per estar relaxat en els moments en els quals no va en bicicleta i gaudeix dels espais de l’hotel”.

I així l’hotel s’omple en èpoques menys caloroses, fora de la temporada estival, els mesos d’abril, maig, setembre i octubre, de fins, depilats i ben uniformats, vinguts de França, principalment, però també de Bèlgica i fins i tot del Canadà. “Som una destinació assequible per ells i tenim tot el que busquen” completa Mónica, tan feta a estar entre ciclistes, fins i tot professionals que han vingut a fer els seus stage o a dormir en etapes de la Volta a Catalunya o la Vuelta a España.