Cambrils: dotze mesos obert per esport

Al bell mig de la Costa Daurada, Cambrils és una de les localitats més representatives del litoral català, però amb accés directe a llocs d’interès a l’interior. Per a l’esportista que busca un entorn agradable, amb tot a mà, Cambrils se situa entre el mar i l’abundant i fèrtil plana al seu voltant, la muntanya a prop i amb el cartell d’”obert per esport 365 dies a l’any”.

Aquí es gaudeix d’un clima idoni durant els dotze mesos de l’any, amb estius i hiverns suaus, poc estrident en temperatures, cosa que permet gaudir de tota mena d’esports en un municipi perfectament adient, amb tots els requisits que defineixen una cultura esportiva sòlida: entitats amb solera i reconeixement, instal·lacions, hotels i negocis per a esportistes de tota classe i un calendari d’esdeveniments ampli en el temps i variat en la quantitat d’esports que abasta.

Un passeig per les instal·lacions esportives a Cambrils

El municipi de Cambrils disposa d’un mapa d’instal·lacions esportives que obren la porta a tota mena d’esports.

El Camp de futbol de Cambrils se situa a la Zona Esportiva, a prop de la nova estació de tren, en una zona amplia amb extensió suficient per a tres camps de futbol de dimensions que van des dels 105×68 metres als 91×62 metres. L’instal·lació és moderna, amb menys de quinze anys i els aforaments arriben als mils espectadors.

Al costat dels tres camps de futbol, a la mateixa Zona Esportiva de Cambrils, la pista d’atletisme posa el focus en els entrenaments més exigents amb una anella amb vuit carrers per competir, dues zones de llançament de pes, una gàbia per al martell i disc, dos fossats de salt de llargada, una zona de salt d’alçada i un altre de perxa. Tot complementat amb gimnàs i sala polivalent.

El Palau d´Esports de Cambrils és un cèntric edifici que compta amb dos pavellons coberts i una superfície sintètica per esports com el bàsquet, futbol i handbol, sense oblidar una piscina climatitzada en dos versions,  25×16 m i 16×8 m, juntament amb un gimnàs i sales per activitats dirigides.

En el Parc del Pinaret, Cambrils situa el seu rocòdrom, el paradís per l’escalada per una paret de 15 metres d’alt amb diferents graus de dificultat. Completa la visita una galeria de tir amb arc i un skatepark.

La platja de Cambrils, lloc per gaudir de l’esport

Les instal·lacions de Cambrils s’apropen a la platja amb la pista d’Streetball que inclou tres pistes de bàsquet 3×3 més un altre de minibàsquet que posa ambient esportiu al mig del Passeig de les Palmeres.

I és que la platja és un actiu tan llarg com el municipi, molt apreciada per l’activitat nàutica però també per activitats d’oci vinculades al mar. Entre aquests espais, és interessant la concentració que es produeix a la Platja del Regueral, base nàutica de Cambrils, amb altres activitats relacionades amb el mar, però també amb la sorra, en especial el vòlei platja, allí podem gaudir de tornejos com campionats universitaris i campionats de Catalunya, a més a la platja del Regueral es poden gaudir partits de futbol platja, tenis platja i handbol platja.

Entorns naturals i singulars per al running i el ciclisme

Per als amants del running, al marge de  l’estadi d’atletisme, Cambrils ofereix un parell de zones molt agraïdes per córrer. La façana marítima de Cambrils se’n va als nou quilòmetres, amb una gran varietat de paisatges i terrenys, des de terratzo a terra. A la meitat del passeig hi ha una zona d’entrenament que compta amb una font d’aigua.

L’altra opció és el Parc del Pinaret, més agraït a les hores centrals del dia, per tractar-se d’un parc amb una generosa arbrada. Són 48.000 metres quadrats per a un circuit de 2,3 quilòmetres sobre una superfície amable per al runner como és la terra.

També podreu optar a parades en les zones d’equipaments de cal·listènia repartits pel passeig i altres zones del municipi per realitzar exercicis complementaris.

Segur que en algun d’aquests escenaris el runner es creuarà amb ciclistes, de fet el passeig marítim compta amb carril bici que s’estén a altres zones del municipi. Cambrils és de fet un autèntic  paradís pels ciclistes, les rutes de proximitat al voltant del municipi ofereixen una extensa varietat de camins i rieres per la bicicleta de muntanya i per les famílies o aquells que vulguin sortir a prop.

Per als “ciclistes gurmet”, amants del gran fons en carretera, Cambrils és l’autèntic hub cicloturista de la Costa Daurada amb un menú per a tots els gustos. Des de Cambrils tenim sortida directa cap al Priorat, comarca de paisatges sublims i carreteres perfectes per rodar, les Muntanyes de Prades i la Mussara, duresa a la carta, i planes on treballar la contrarellotge en direcció al Delta de l’Ebre, al sud.

Però el paisatge esportiu de  Cambrils no seria complet si no tenim en compte les entitats esportives d’una gran varietat d’esports, des dels més coneguts i divulgats a específics com el tir a l’arc i fins i tot el ball esportiu, amb una cita anual de nivell internacional que posa al municipi al mapa mundial.

Activitats com el futbol gaudeixen del campus de tecnificació i de porters, també  fúutbol sala, hockei i patinatge. També s’organitzen els campus de bàsquet i judo, de fins a 400 participants.

També es disputen els campionats de salvament i socorrisme i el de marxa aquàtica, una original modalitat que consisteix a caminar dins del mar amb l’aigua fins a la cintura del participant. També està el Campionat de Catalunya de Vòlei Platja, essent a vegades part d’un calendari més ampli o la final d’aquest.

Modalitats com el biketrial omplen d’obstacles i cicistes fent acrobàcies al passeig marítim, així com les competicions de vela de tots els nivells i fins a un campionat de motos, Cambrils mai abaixa la persiana a l’esport.

No és estrany veure el Passeig de les Palmeres preparat per la convenció anual d’aeròbic i fitness o ple de bicicletes estàtiques per la trobada solidària  “Pedals non stop” que va aconseguir posar fins a 600 màquines al costat de la platja l’any 2019.

Totes aquestes activitats formen part del calendari esportiu de Turisme de Cambrils, amb esportistes practicant els seus esports en qualsevol època de l’any. Els tornejos de futbol base de  Setmana Santa poden garantir, ells sols, el 80% de l’ocupació hotelera del municipi. No són només els esportistes, també són els acompanyants, amics i familiars que es mouen per Cambrils i la zona per conèixer els seus atractius turístics, gastronomia i comerç.